Bel fıtığınız olmadığı halde beliniz mi ağrıyor, uzun süre oturunca belinizden kalçanıza doğru yayılan ağrılarınız mı var; o halde dikkat! Piriformis sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla kendisini gösteren piriformis sendromu bel fıtığı belirtileri vererek yanıltıcı tanı konulmasına sebep olabiliyor. Doğru teşhis konulması temel sorunu hedeflemek ve sorunu daha da kötüleştirebilecek hareketlerin engellenmesi açısından çok önemli.
Vücudumuzun en büyük ve en kalın siniri olan siyatik, belimizde belli omurlardan çıkarak, beş sinir kökünün bir araya gelmesiyle oluşur. Siyatik ağrısı genellikle bel bölgesinde, kalçada ve bacağın arkasında hissedilen ağrı ve bu bölgede karıncalanma hissiyle kendisini gösterir. Olguların yaklaşık %90ında siyatik, sinir köküne baskı yapan fıtıktan kaynaklanmaktadır. Belirtileri siyatik ile benzerlik gösteren piriformis Sendromu sık olarak bel fıtığıyla karıştırılır. Piriformis, kalçamızda bulunan, bacaktan gelen kemik olan femur ile kuyruk sokumu arasında bant şeklinde uzanan kasımızdır. Kas içi enjeksiyonlar, eklem sertlikleri, kas kısalığı, travma gibi nedenlerde siyatik sinirin bu kas altında sıkışmasıyla piriformis sendromu oluşur.
Piriformis sendromu, bel ve kalça bölgesinden bacağa yayılan ağrı, bacak arkasında uyuşma, karıncalanma ile kendini gösterir. Bu kişilerde uzun süreli oturmak ağrıyı arttır iken, merdiven çıkma, bacak bacak üstüne atma, koşma ve uzun süreli yürüme sonuçlarında da semptomlarda artış gözlemlenir.
İki tipi olan priformis sendromunun;
Birincisi: Anatomik yani yapısal olarak piriformis kasının ve sinirin kişiden kişiye değişiklik göstermesiyle ilgilidir.
İkincisi ise: Travma veya kan dolaşımının azalmasıyla kasın spazma girmesinden kaynaklanır.
Denge, eklem stabilizasyonu ve alt ekstremitenin(kalça, diz, ayak bileği) hareketi söz konusu olduğunda piriformis kasının birçok önemli işlevi vardır. Kalça ekleminin birçok fonksiyonunda yer alan bu kasın hasarlanmasının sonucu yıkıcı ve şiddetli olabiliyor.
Peki, piriformis sendromunda nasıl bir tedavi yolu izlenmelidir?
Öncelikle kişide yapılmaması gereken hareketler kısıtlanarak günlük yaşam aktivitelerini düzeltmeye yönelik çalışmalar uygulanmalıdır. Akut ve subakut dönemde farklı tedavi modaliteleri uygulanır. Bunlara ek olarak kliniğimizde manupülatif tedavide sinir ve kas mobilizasyonları, germe egzersizleri, kinezyolojik bantlama ile birlikte terapötik egzersiz çalışmaları yapılmaktadır.